nieuws

Op naar meer Wereldburgerschap in het onderwijs, ook na de zomer!

ma 21 aug 2023

Eerder wensten we je op deze pagina een fijne zomer, inmiddels alweer een mooi nieuw schooljaar! Hieronder blikt het Fawaka WereldBurgerschap-team terug en vooruit.

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur! We hopen dat iedereen een goede zomer had en een goede afsluiting van het afgelopen schooljaar, en een fantastisch nieuw schooljaar gewenst! In heel Nederland gebruiken steeds meer scholen ‘WereldBurgerschap’ als kernthema in hun onderwijs. We zijn opnieuw heel dankbaar voor alle samenwerkingen in de afgelopen periode en kijken ook alweer uit naar veel inspirerende en waardevolle samenwerkingen in het nieuwe schooljaar!

Fawaka WereldBurgerschap biedt scholen in heel Nederland een gestructureerde aanpak om invulling te geven aan (wereld)burgerschapsonderwijs, aansluitend bij de wettelijke burgerschapsopdracht. Ook ondersteunt Fawaka WereldBurgerschap schoolbesturen, onder andere met het concretiseren van wereldburgerschap binnen nieuwe koersplannen. Met verschillende trajecten en sessies is een uitgebreid aanbod voor schooldirecties en schoolbesturen opgebouwd (bekijk hier een selectie van ons aanbod).

Foto: IKC Erasmus is een van de scholen waar Fawaka WereldBurgerschap dit jaar mee samenwerkte.
Foto: Sanne van der Most / VOS/ABB, magazine ‘Naar school’, nr 38

Bekijk hier een interview met IKC Erasmus in het magazine 'Naar school' van VOS/ABB. Bekijk hier ook een eerder interview met basisschool De Dorpsbeuk. Twee voorbeelden van scholen waar wij mee hebben gewerkt.


Doorlopende WereldBurgerschap-leerlijn en meer
Het afgelopen schooljaar hebben wij scholen bijgestaan in het (door)ontwikkelen van visies en beleid rondom (wereld)burgerschap op school. Bovendien hebben we ondersteuning geboden bij het ontwikkelen van samenhangende curricula, het waarborgen van doorlopende leerlijnen voor wereldburgerschap op school, en het omzetten van ideeën omtrent Wereldburgerschap naar concrete praktijktoepassingen.

Whitepaper Wereldburgerschap
Fawaka WereldBurgerschap publiceerde afgelopen jaar voor het eerst een whitepaper!  Deze publicatie behandelt in 30 pagina's verschillende aspecten van wereldburgerschapsonderwijs, van theorie tot praktijk. In deze publicatie tonen we de urgentie van wereldburgerschap-onderwijs - en inspireren we om verder invulling te geven aan het onderwijs in heel Nederland. Download de whitepaper hier.

Nieuwe leergangen in Amsterdam & Utrecht
Leraren in Amsterdam kunnen zich opnieuw gratis aanmelden voor de inclusie-leergangen die 31 oktober 2023 van start gaan, gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Meld je aan in Amsterdam via deze link. En ook in Utrecht gaat 31 oktober 2023 de eerste inclusie-leergang in deze gemeente van start. Meld je aan in Utrecht via deze link.

Meer dan tweehonderd leraren rondden de ‘Leergang Inclusief Onderwijs, expliciete scholing rondom racisme & discriminatie’ al met succes af. Afgelopen jaar organiseerde Fawaka WereldBurgerschap in samenwerking met de Gemeente Amsterdam ook een bijeenkomst voor oud-deelnemers:

Daarnaast verzorgde Fawaka WereldBurgerschap ook leraren-nascholing rondom het slavernijverleden in samenwerking met o.a. de gemeente Rotterdam. In het nieuwe schooljaar willen we dit ook op andere plekken in Nederland gaan doen!

Ouderbijeenkomst Leergang Inclusief Onderwijs Amsterdam Zuid-Oost
Juni 2023 vond er ook een ouderbijeenkomst plaats om ouders in Amsterdam Zuid-Oost een voorproefje te geven van wat docenten leren tijdens de Leergang Inclusief Onderwijs. De avond stond in het teken van verbinding en samen het gesprek aan gaan. 

Anti-racisme training
Juni 2023 gaven wij ook een anti-racisme training aan medewerkers van het Drents Museum. Deze tweedelige training gaat dieper in op belangrijke theorieën en begrippen zoals ras, verlicht racisme, oriëntalisme en privileges. Het geeft handvatten en faciliteert een dialoog tussen de deelnemers.

Conferenties en congressen 
Het afgelopen jaar hebben wij bijgedragen aan verschillende conferenties en bijeenkomsten. Zo hebben wij bijvoorbeeld deelgenomen aan een conferentie voor Wereldburgerschap-coördinatoren & VO-schoolleiders van Nuffic's Global Citizen Network en een bijeenkomst van basisscholen die zijn aangesloten bij het Unesco-scholennetwerk.

Ook in het nieuwe schooljaar dragen we weer graag bij aan verschillende bijeenkomsten. Bijvoorbeeld de Conferentie Talen en Wereldburgerschap van Nuffic op 29 september. Ook zal Fawaka WereldBurgerschap-oprichter Miguel Heilbron spreken over het belang van wereldgeschiedenis op het congres Multiperspectiviteit bij Geschiedenis in Zwolle op 9 november. En we kijken uit naar de Unesco-scholendag op 5 oktober 2023 en nog veel meer!

Inspiratiesessies en workshops 
Het hele jaar door geven we ook WereldBurgerschap-inspiratiesessies, waarin je kennis maakt met wereldburgerschap, de bijbehorende thema’s en ontdekt wat je ermee kan doen in jouw eigen onderwijspraktijk. Wat doe je al? En wat heb je nog nodig? Lees hier meer.

Het team geeft ook workshops over onder andere wereldgeschiedenis, gender diversiteit en schurende gesprekken. Lees hier meer.

Wij hopen met onze programma's en overige activiteiten ook in het nieuwe schooljaar weer te kunnen ondersteunen en inspireren. Een fantastisch nieuw schooljaar gewenst! 

Fawaka Wereldburgerschap biedt basisscholen en middelbare scholen een gestructureerde aanpak om de wettelijke burgerschapsopdracht invulling te geven met WereldBurgerschap. Download hier onze Whitepaper & lees hier meer. Meer weten? Mail ons op – of bel ons op 06-49218209.

calendar-full