nieuws

Leraren-trainingen rondom antidiscriminatie krijgen vervolg in 2023!

do 08 dec 2022

Hoe geef je aandacht aan uitsluiting in de klas? Lees meer over de Leergang Inclusief Onderwijs!

Alle leraren die lesgeven op basisscholen, middelbare scholen en MBO's in Amsterdam kunnen zich vanaf nu aanmelden voor trainingen rondom antidiscriminatie die zij gratis mogen volgen. Dat is bekendgemaakt in Amsterdam op een bijeenkomst met oud-deelnemers van de trainingen en geïnteresseerden.

Tweehonderd leraren rondden de trainingen al met succes af. De trainingen worden in Amsterdam gefinancierd door de Gemeente Amsterdam. Ook in Hilversum zijn inmiddels trainingen gestart en ook in andere delen van Nederland staan trainingen gepland.

Expliciete scholing rondom racisme

De trainingenreeks, getiteld 'Leergang Inclusief Onderwijs, expliciete scholing rondom racisme en andere vormen van structurele uitsluiting', wordt aangeboden door onderwijsorganisatie Fawaka WereldBurgerschap in samenwerking met lerarenopleiders dr. Fadie Hanna en dr. Inti Soeterik. De leergang is ontwikkeld op basis van jarenlang onderzoek.

De leergang bestaat uit zeven bijeenkomsten van elk twee uur. De deelnemers bestuderen literatuur, films en ander materiaal over onder andere racisme en discriminatie en gaan met elkaar in gesprek. Ook werkt elke deelnemer aan een eindopdracht, een lesopzet voor in de eigen klas of een interventie op de eigen school.

Bijeenkomst in Amsterdam

In Amsterdam zijn oud-deelnemers van de trainingen samengekomen. De avond werd gemodereerd door Khadija al Mourabit, hoofdtrainer bij de leergangen vanuit Fawaka WereldBurgerschap. 

Veel oud-deelnemers gaven aan dat de Leergang Inclusief Onderwijs veel indruk op hen had gemaakt en hen veel nieuwe inzichten had gegeven. Een oud-deelnemer gaf ook aan dat het hielp de bredere context te bekijken van discriminatie die haar zelf had getroffen. 'Ik vond het emotioneel best pittig, maar het was goed ook de cijfers te horen achter mijn eigen ervaringen, dat nog veel meer mensen met racisme en discriminatie te maken krijgen'.

‘Ik ben door de leergang veel kritischer gaan kijken naar boeken en materialen die wij op school gebruiken en hoe verschillende mensen en kinderen gerepresenteerd worden’, zei een van de deelnemers. ‘De juiste tools hebben is belangrijk’, zei een ander. 

Ook werd aangegeven: ‘Veel mensen gaan met de hakken in het zand over dit onderwerp, wat heel jammer is, omdat het heel belangrijk is dat je over dit onderwerp met elkaar in gesprek gaat’. De oud-deelnemers deelden uitkomsten met elkaar en bespraken vervolgstappen. 

Inti Soeterik, die samen met Fadie Hanna de trainingsreeks ontwikkelde, gaf aan: ‘Ik kan me goed voorstellen dat het ook voor iedereen een zoektocht kan zijn hoe je anderen kan meenemen en ook je hele school of je schoolbestuur’.

Leroy Niekoop van het Programma tegen Discriminatie en Racisme van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gaf aan: "Het is mooi om te zien op hoeveel verschillende niveaus deze trainingen impact hebben, zowel in het klaslokaal, bij leraren onderling en ook in de schoolorganisaties als geheel."

Miguel Heilbron van Fawaka WereldBurgerschap zei dat de antidiscriminatie-trainingen passen in bredere aandacht voor wereldburgerschap, wat scholen inzetten om invulling te geven aan nieuwe wettelijke eisen rondom burgerschapsonderwijs.

Vervolg

De Leergang is een voorbeeld van antidiscriminatie-bijscholing voor leraren die door lokale overheden ondersteund kan worden, staat ook in de publicatie "Racisme in het onderwijs: cijfers en mogelijke aanpakken voor gemeenten" (Movisie). Ook is de Leergang recent gepresenteerd op de nationale werkconferentie Inclusief Onderwijs van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme.

De trainingen worden in Amsterdam gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Fadie Hanna, die samen met Inti Soeterik de trainingsreeks ontwikkelde, gaf aan: ‘Het is heel mooi dat we in Amsterdam al zoveel leraren bereiken, daar zijn we heel dankbaar voor, en het zou heel mooi zijn als er ook meer nieuwe leergangen volgen op andere plekken in Nederland.’

Alle leraren die lesgeven op basisscholen, middelbare scholen en MBO's in Amsterdam kunnen zich online al aanmelden voor nieuwe edities van de leergangen in 2023 in Amsterdam!


Bekijk ook:


Voor aanvullende informatie zijn wij ook bereikbaar via:
& 06-49218209.

calendar-full