expertisecentrum

WereldBurgerschap-event bij Pakhuis de Zwijger

In Pakhuis de Zwijger zijn we in gesprek gegaan over hoe je als school met "WereldBurgerschap" invulling kan geven aan thema's rondom inclusie. Bekijk hieronder de hele uitzending "Van Burgerschap naar WereldBurgerschap in het Onderwijs":


De moderator van het programma was Khadija al Mourabit en in het programma kwamen onder andere aan het woord:

  • - Marjolein Moorman, Wethouder Onderwijs in Amsterdam
  • - Irene de Kort, Projectleider Versterking Burgerschapsonderwijs, VO-Raad
  • - Miguel Heilbron, Ontwikkelaar Fawaka WereldBurgerschap
  • - Joan Venetiaan, Directeur van basisschool De Rozemarn
  • - Ingrid Smid, Directeur van basisschool Elisabeth Paulusschool
  • - Ömer Demirözcan, Docent & Coördinator Wereldburgerschap op het Metis Montessori Lyceum

.

Een belangrijke aanleiding voor het programma: de nieuwe wetgeving rondom “Burgerschap” die binnenkort, na de zomervakantie, in gaat – die alle basisscholen en alle middelbare scholen in Nederland verplicht om aan nieuwe eisen te voldoen.

Een andere aanleiding: landelijk zijn er verschillende scholen die expliciet 'WereldBurgerschap' als kernthema gebruiken in hun onderwijs. En vanuit de Gemeente Amsterdam is er een pilot ondersteund van een programma waarbij scholen de nieuwe wettelijke opdracht rondom 'Burgerschap' invulling geven met ‘WereldBurgerschap’. Uit deze pilot zijn verschillende interessante dingen gekomen om te delen met andere scholen.

Fawaka Wereldburgerschap biedt basisscholen en middelbare scholen een gestructureerde aanpak om invulling te geven aan (wereld)burgerschapsonderwijs, met expliciete aandacht voor o.a. inclusie en uitsluiting, mensenrechten en wereldperspectieven. Lees hier meer.